-

Öland från fyr till fyr

Välkommen till Öland!

Öland är större än de flesta besökare tror. Förutom att det finns många speciella platser att besöka är det långt att åka från norr till söder. För att ta sig runt med buss eller bil bör man dela upp en Ölandsresa, gärna på tre dagar. På så sätt får man en heldagstur vardera på norra, mellersta och södra delen. Naturligtvis går det att ta en del för sig också, och att mixa. Om man cyklar eller vandrar tar det förstås betydligt längre tid att ta sig runt hela ön, men upplevelsen blir ännu mer intensiv när man stannar upp och insuper atmosfären. Varför inte kombinera de olika sätten att ta sig fram? Mellan de klassiska besöksmålen finns också många fina gårdsbutiker, restauranger, caféer, hantverksbutiker, yogaställen, padel- och golfbanor, trädgårdar, plantskolor, vingårdar och ölbryggerier att besöka.

Här nedan finns ett urval av vad Öland har att erbjuda, utifrån detta och övriga önskemål skräddarsyr vi upplevelsen!

Innan resan gör Ölandsguiden en detaljerad rutt och bokar besök i samråd med beställaren, under färden har guiden kontakt med alla aktörer, sevärdheter, lunchställen och dylikt, allt för att resenärerna ska få en såväl avkopplande som intressant tur.

Priset beror på resans längd, färdmedel, hur många aktiviteter som ska ingå och om bokning av boende ingår.

Del 1 Norra Öland         

Där vi idag mest ser skog, stränder, campingar och stugor fanns under järnåldern boplatser för en bondebefolkning som varvade boskapsskötsel, jordbruk och fiske och vars arbete ledde till ett guldkantat välstånd. Under medeltiden tillkom stenbrytning och stenförädling som födkrok och bäst var det när man själv fick sköta exporten.

Innehåll: Historia, skrönor och natur runt Källa, Jordhamn, Ölands Stenkust, Föra.

Besöksmål: Fyren långe Erik, Trollskogen, Skäftekärr, Källa gamla kyrka, Byrums raukar.

Lunch: På norra Öland kan man nästan alltid få kroppkakor eller fisk till lunch.

Del 2 Mellersta Öland


 Öland har en lång historia och mycket av den präglas av hövdingar, kungar och herremän som byggt slott och borgar, kyrkor och kapell för att visa sin makt och rikedom. Deras storslagna byggen kan man fortfarande uppleva även om en del är medfarna och några av ruinerna ligger alldeles för fäfot.

Innehåll: Historia, skrönor och natur runt Borgholm, Köpingsvik, Kapelludden, Gärdslösa.

Besöksmål: Borgholms stad, Borgholms Slott, Sollidens Slott, Himmelsberga Ölands Museum, Vida Museum, Ismantorps borg, Karums alvar, Gråborg.

Övrigt: Fina gårdsbutiker och restauranger finns längs vägen.

Del 3 Södra Öland

Alvar, radbyar och Sveriges bördigaste åkermark samsas om utrymmet i Södra Ölands Världsarv. Här finns orsakerna till att Södra Öland blev världsarv och berättelser om hur människor levt, arbetat och begravts i tusentals år.

Innehåll: Historia, skrönor och natur runt Mörbylånga, Mysinge, Vickleby, Ölands södra udde.

Besöksmål: Capellagården, Stora Alvaret, Sandby borg, Eketorps borg, Ottenby naturum med fyren Långe Jan.

Övrigt: Gårdsbutiker, plantskolor och restauranger som lagar mat av öländska råvaror finns längs vägen.

Välkommen till Öland!   

Bokningsförfrågan

  • Hidden
  • Hidden
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.