-

Vandring Djupvik-Jordhamn

Följ med på vandringstur längs en del av Ölands stenkust. Vi upplever alvarets flora och rymd hela tiden i närheten av Kalmarsund. För den fågelintresserade finns alltid något att se, så ta med kikaren!

Vandringen startar i sommaridyllen Djupvik vid Ölands västra kust. Vi följer kusten längs landborgen kantad av gamla stenbrott, på en väg som har funnits i alla tider. Här uppe nära himlen med utsikt mot havet begravde forntidens ölänningar sina döda så snart ön kommit upp ur havet. Vandringen innehåller stopp med berättelser om hur de ölänningar som bott här sedan urminnes tider levt vid kusten i symbios med det bördigare jordbrukslandskapet mitt på ön och den östra kustens sjömarker. Stenindustrin och fisket var viktiga näringar och längre tillbaka var man tvungen att arbeta med allt för att få ihop till brödfödan. Under 1800-talet utvecklades industrierna till egna näringar och effektiviseringarna blev fler och fler. Vi kan se resterna av det gamla industrisamhället när vi passerar Lofta och brukssamhället Sandvik innan vi går i mål i undersköna Jordhamn med sina två skurverk för kalksten. Under 1900-talets andra hälft avlöste turismen skutskepparna och stenarbetarna i sjöbodar och små gårdar längs kustvägen.

Välkommen!

Sträcka: ca 10 km

Tid: 4-4,5 timmar inkl lunch eller middagspaus

Svårighetsgrad: Lätt, ej handikappanpassad.

Utrustning: Ordentliga skor och kläder efter väder, tänk på att det ofta blåser betydligt med vid kusten än i inlandet.

För vem? Denna tur kan beställas av en grupp, en familj eller ett kompisgäng. Den kan vara en del i ett större program.

Under sommaren 2021 kommer turer som liknar den här genomföras vid ett antal tillfällen som du kommer att kunna hitta i kalendern fr o m mars.